top of page

Toplumsal Çürüme-SosyaI Medyanın Algıya Etkisi

Sosyal medya bildiğimiz üzere internet teknolojilerini kullanarak iletişim kurmayı, bilgi paylaşmayı ve içerik üretmeyi sağlayan; yazı, video, fotoğraf ve diğer materyallerden oluşan platformdur. Sosyal medyanın en önemli özelliklerinden biri, her bireyin platformda içerik yaratabilmesi, yorumda bulunabilmesi ve katkı sağlayabilmesidir. Sosyal medya ile birlikte toplum, sadece izleyici veya okuyucu değil doğrudan bilgi yayan aktörlere dönüşmüşlerdir. Sosyal medya araçlarını kullanarak insanlar fikirlerini ve deneyimlerini dünya ile paylaşma imkânı yakalarlar ve paylaşılan her bilgiye de rahat ve hızlıca ulaşırlar.

Bilgilere erişmenin kolay ve hızlı olmasının getirdiği avantajların yanı sıra dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kaynakların güvenilir olup olmamasıdır. Bir konu hakkında internette araştırma yaparken kısa zamanda birçok kaynak karşımıza çıkar ve bu bilgilerin bazıları bizleri yanıltabilmektedir. Bu noktada bilginin istenilen şekilde evrilmesi ve algı yaratmak uğruna değiştirilebileceği gerçeğini unutmamak gereklidir.


Algı, dış dünyadan beş duyu organımıza gelen uyaranları ayrıştırma ve bütünleştirme işlevidir. Algılar özellikle kişinin kendine özgü deneyimlerine göre değişebilir, çarpıtılabilir. “Algı yönetimi” kavramında bilgi, kitlelere ulaşırken amaç sadece entelektüel düzeyi arttırmak değil aynı zamanda bilgi kullanımını diğer bir deyişle fikirleri yönetmektir. İnternet bu bilgilerin yayılma hızını ve etkilediği popülasyonu arttırır. Amaç, hedef kitleyi etkilemektir. Algı yönetiminde algı, tutum, davranış kavramları ve bunları nelerin etkiledikleri önemlidir. Her bireyin aile yapısı, değerleri, kültürel bakış açısı, alışkanlıkları farklıdır ve bunlar algı yönetiminde de etkileyici faktörler arasındadır.

Sosyal medya, kitle iletişim aracı ve reklam mecrası olarak argümanlarıyla insan zihnini etkileme ve yönlendirme kabiliyetine sahiptir. Medya, spesifik hedef kitlenin fikirlerini dizayn etmek amacıyla doğruları göstermede pasif kalarak, gerçeğin bir bölümünü anlatarak, olayları ve gelişmeleri manipüle ederek algı yönetimi gerçekleştirmektedir. Bu sebeple alınan mesajlara şüpheci yaklaşılmalı ve alınan bilgiler değişik kaynaklardan teyit edilmelidir. Gördüklerimiz, aslında görünmesi tercih edilenler olabilir. Gerçek olduğuna inanılan içerikler, aslında insanların inanmaları istenilenler olabilir. Bu yüzden kaynağın güvenilirliği sorgulanmalıdır. Ayrıca araştırmalara göre kişiler aynı haberi, aynı ortamda, aynı sosyal medya aracından alsa dahi o konuya ilişkin algıları değişiklik gösterebilmektedir.

Sonuç olarak, kitlelerin tutum ve davranışlarını etkileyerek algılarını yönetmek amacıyla gerçekleşen faaliyetler, sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla birlikte daha hızlı yayılma olanağı bulmuştur. Her kullanıcının aynı zamanda içerik üreticisi konumuna geldiği sosyal ağlarda, haberlerin teyit edilmemesi algı yönetimi için elverişli bir ortam oluşturmaktadır. Sosyal medyanın algıya bu denli etkisi toplumsal ayrışmaya ve çatışmaya neden olabilmekte, bunula beraber toplumda sosyo-psikolojik problemler ve iletişim sorunları yaygınlık kazanmaktadır. Bu sebeple yukarıda da bahsedildiği gibi kaynakların doğru seçimi önem arz etmektedir.


Yazar: Rana ORUÇ


Editör: Beyza ASLANHAN

81 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page