top of page

Prof. Dr. Celal TEKİNBAŞ - Bir Cerrahın Dilinden

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş Hocamız ile Cerrahlık ve Cerrahi hakkında konuştuk. Bu videoda cerrahlık kavramının özünde ne olduğunu anlayabilir, cerrahi bir branşta görev almanın tüm yönlerini birincil yakınlıktan dinleyebilirsiniz. Prof. Dr. Celal Tekinbaş Hocamıza bizlere zaman ayırdığı için sonsuz teşekkür ediyor ve siz değerli arkadaşlarımıza tekrar hatırlatıyoruz; "Cerrahlık sadece ameliyat yapmak değildir, zamansız bir mutluluğu yaşamınıza katmaktır."


Cerrahlık hayatınız boyunca sizi en çok etkileyen olay neydi?

Bazen ölüme ramak kalan hasta iyileşiyor o etkiliyor. Bazen hastalarımızı kaybediyoruz o etkiliyor. Ben olumlu olan ölüme ramak kala bir hastanın iyileşmesinden bahsetmek istiyorum. Mediastende timoması olan bir hastayı ameliyat ettik. Asistan arkadaşlar cildi kapatırken odaya çıktım. Asistanlardan telefon geldi hasta oksijensiz kaldı ve entübe edemediklerini söylediler. Buradan hızlı hızlı koşarak çıktım. Gittiğimde hastanın kalbi durmuştu. İlaçlar yapılmış. Monitörde sanki kalbi çalışıyor gibi gözüküyordu. Çok hızlı bir şekilde hastayı açtım. İnternal masajla beraber hasta düzeldi. Hasta o durumu bilmiyor ama çok mutlu olmuştum. Hastanın başındaki herkes öleceğini düşünüyordu. Çok hızlı karar ve müdahale ile hasta düzeldi. Yakınları dışarıda hastanın durumun kötü olduğunu haber almışlardı. Dışarıya çıktım ve çok şükür hasta düzeldi dediğimdeki gözlerindeki parlama beni çok mutlu etmişti.


Cerrah olduktan sonra ölüme bakış açınız nasıl değişti?

Yaşam süresinde geçen her yıl belli tecrübeler kazanmanızı sağlıyor, düşüncelerimizde olgunlaşma getiriyor. Zaten mesleklerimizin kişilerin davranışları üzerinde etkisi olduğunu bilimsel çalışmalar göstermekte. Cerrahi branşlar daha radikal davranmayı gerektiren branşlar. Beklenmedik hadiseler meydana gelebiliyor ve çok daha erken karar verip çok daha erken müdahale edip hastayı kurtarmalıyız. Bütün yaşam sürecinde böyle davranmaya başlıyorsunuz. Çok ince ayrıntılar hedefinize yürümede sizi etkilemiyor. Sadece mesleki değil bir konuda bir problemde 5 değişik unsur varsa siz 2 tane önemli unsuru dikkate alıyorsunuz 3 taneyi görmüyorsunuz bu aynı zamanda başarıyı getiriyor. Olumsuzluklara takılırsanız yol alamıyorsunuz. Ama olumlu olan yöne kayarsanız orada daha hızlı yön alıyorsunuz. Cerrahi böyle bir şey. Yöneticilerde de mesela cerrahlar daha başarılı oluyor. Çünkü daha radikal karar veriyor. Problem olunca o problemi en hızlı şekilde çözme yetisini buluyor. Hastalara şifa dağıtıyoruz tabii ancak ölüm biraz daha normal geliyor. Kendimiz açısından da. Fani olduğunuzun tam farkına varınca hayata, maddeye, dünyaya karşı hırslarımız azalıyor. Bu hayatın faniliğini görmek belki inancınızı daha da pekişiyor, herkes için bu geçerli değil. Gördüğünüz insan vücudu bir mucize. Cerrah olarak vücudun çalışmasını daha yakından gördüğünüzde fani olduğunuzu daha iyi kavrıyorsunuz. Çatışmaların kaynağında yatan ana etken insanların benliklerini kendilerini gördüğü noktanın dev aynası şeklinde yansıması. Kendi görev ve sınırlarınızı biliyorsanız daha huzurlu bir çevrede yaşıyorsunuz. Cerrahlığın bu konuda avantajını ben şahsen gördüm.


Herkes cerrah olabilir mi?

Herkesin cerrah olmaması lazım. Neden mi, Tıp fakültesini kazanan öğrencilerin hepsi zeki onda bir şüphe yok fakat cerrah olmak için ekstradan hızlı karar alma becerisi ve el becerisi, beyin koordinasyonu lazım. Eğer pimpirikli bir yapınız varsa cerrahi branşları seçmemenizi öneriyoruz. Fakat zaman içerisinde herkeste hassas bir yapı oluyor. Ondan bahsetmiyorum. Bazı insanlar mesela elleri titriyor. Ayrıca eğer siz istemiyorsanız cerrahi branşları seçmemelisiniz. Eğer saydığımız özelliklere sahipseniz cerrah olabilirsiniz.

233 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page