top of page

Gülmenin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bir ihtimalle hep "Gülmek en iyi ilaçtır" veya "Gülmek ruhun vitaminidir" gibi sözleri sürekli duymuşsunuzdur. Bazı insanlara uyduruk, abartılı veya "klişe" sözlermiş gibi gelse de bunun gerçek bir yanı elbette vardır.


Evet, belki bir hastayı sadece güldürerek sağlığına kavuşturamayabiliriz. O kadar kolay olsaydı doktorlara ne gerek, komedyanlar bu işi kendileri hallederlerdi. Düşünün ki Tıp fakültesinde Anatomi yerine şakatomi öğretiliyordu, tıp tarihini araştırınca Hipokrat yerine Kemal Sunal'ı görüyorduk, Çaresini bulamadığımız hastaları uzman doktor yerine Cem Yılmaz'a havale ediyoruz. Tabi böyle şeyler mümkün değil, ancak gülmenin sağlık üzerindeki etkileri aslında hiç de küçümsenecek gibi değil. Bilimsel araştırmalar, gülmenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımız üzerinde ciddi faydaları olduğunu gösteriyor. Peki, gülmenin sağlığımıza etkileri nelerdir? Vücudumuzda tam olarak neleri değiştiriyor? Hemen genel bir bakış atalım...


Gülmek, sadece keyifli bir an yaşamak değil; aynı zamanda vücudumuzda bir sürü fizyolojik ve kimyasal değişikliği tetikleyen bir süreçtir. Beynimizden kalbimize, kaslarımızdan bağışıklık sistemize kadar pek çok alanda geniş bir olumlu etkiye sahiptir. Gelin hep birlikte bu etkileri detaylandıralım:


1-Endorfin patlaması (Beyin ve ruh sağlığı)

Sevdiğimiz bir komedi filmini izledikten sonra neden kendimizi daha enerjik, hafif ve mutlu hissederiz? Bunun kaynağı gülmenin beynimizde meydana getirdiği kimyasal değişimlerdir.

Güldüğümüz zaman beyindeki ödül merkezi harekete geçer ve endorfinler denen mutluluk hormonları salgılanır. Endorfinler doğal ağrı kesicilerdir ve ruh halimizi (modumuzu) hemen yükseltir. Buna ek olarak, gülmek kortizol denen stres hormonunun kandaki miktarını düşürerek ruh halimizi daha da iyileştirir ve biraz daha relakse olmamızı sağlar.


2- Yüreğe en tatlı terapi ( Kalp ve damar sağlığı)

Gülmek, aynı zamanda kalp sağlığımız için de oldukça faydalıdır. Vücudumuzda bir dizi fizyolojik değişiklik meydana getirir. Özellikle kan damarlarımız genişler ve kan akışı artar. Bu da tansiyonu düşürür ve kalp krizi riskini azaltır. Yapılan araştırmalar , düzenli olarak gülen insanların kalp hastalıklarına yakalanma riskini daha düşük olduğunu gösteriyor. Gülmek, adeta bir "kalp egzersizi" gibidir. Kalbin daha sağlıklı çalışmasını destekler.


3-Gizli savunma gücü (Bağışıklık sistemi )

Daha önce söylediğimiz gibi, gülmek kortizol denen stres hormonunu azaltır. Bu da çok stresli olduğunuz dönemlerde bağışıklığı olumlu bir şekilde etkiler, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korumanız artar. Vücudunuzda antikor üretimini arttırır ve bağışıklık hücrelerini daha hareketli hale getirir.

Gülmenin bireysel sağlık üzerindeki etkileri sayılamayacak kadar çoktur. Günlerinize gülüş ve neşe katarak kendinize çok sayıda iyilik yapabilirsiniz. Sadece bu değil, etrafınızdaki insanlara da çok sayıda olumlu etki bırakırsınız.” Unutmayın ki ‘Gülmek bulaşıcıdır.’”


Toplumda tebessümü, gülüş seslerini, kahkahaları yayarak toplumsal bağları güçlendirebilir; iletişim kurduğunuz tüm insanların günlerini çok daha güzel hâle getirebilirsiniz.


Sen çiçek olup etrafa gülücükler saçmaya söz ver Toprak olup seni başının üstünde taşıyan bulunur Mevlana


Yazar: Jad Olabi

Editör: Ayyuce AYDIN

 
 
 

Comments


Sayfa Sorumlusu:

Bilal KARA

 

 

Adres: Traktus Bilim ve Kültür Dergisi,

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Tıp Fakültesi
61000
Trabzon/TÜRKİYE

 

E-posta: traktusdergisiktutip@gmail.com

                   İletişim
Mesajınız Başarıyla Gönderilmiştir
bottom of page