top of page

CORONAVİRÜS


KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tevfik ÖZLÜ ile son zamanlarda gündemde olan, merak ve tedirginlik uyandıran konusu Coronavirüs ile ilgili röportajımız sizlerle.


İlk vakası Çinin Wuhan kentinde görünen Covid-19(Koronavirüs) dünyaya hızla yayıldı. Peki Koronavirüs nedir:

Üst solunum yollarında nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara sebep olan Koronavirüsler özellikle grip sezonunda hastalık yaparlar. Koronavirüsler kuş ve memelilerde hastalığa sebep olur ve genelde yayılımı hayvanlardan insana bulaş şeklindedir. Yapılan gen analizlerinde COVID-19 virüsünün yarasa kaynaklı olduğu belirtiliyor bununla birlikte yarasa ile insan arasında bir ara hayvan olduğu tahmin ediliyor. Bu ara hayvan tam olarak bilinmiyor.

Covid-19 virüsünün temel bulaş yolu damlacık enfeksiyonu şekildedir. Damlacık enfeksiyonu hasta kişiden öksürme, hapşırma ve konuşma yoluyla yayılan damlacıkların sağlıklı kişiye direkt temas veya damlacıkların bir yere yapışıp kişinin oradan virüsü alması yoluyla bulaşmasıdır. Covid-19 virüsünün insandan insana bulaşında dikkat edilmesi gereken hususlar direkt ve indirekt temasların önlenmesine yönelik tedbirlerdir. Bu tedbirlerin başında maske kullanımı ve hastanın bulunduğu ortamdan izole edilmesi gelir. Güvenli aralık 1-2 m kadardır. Hastaya yakınlaştıkça bulaş riski de artar. Eğer hastayla yakın temasta bulunmak durumda kalınırsa maske, eldiven ve tulum gibi koruyucu ekipmanlar kullanılarak gerekli tedbirler alınmalıdır.

Covid-19 bulaşan bazı hastalarda belirti gözlenmezken bazı hastalarda hafif ateş ve öksürük gibi solunum yolu enfeksiyonu gözlenebilir. Bazı hastalarda ise hastalık daha ağır seyreder ve pnömoni gözlemlenebilir. Hastalarda yoğun bakım desteği ile solunumsal destek gerekebilir. Böbrek yetmezliği de bildirilen belirtiler arasındadır. Covid-19’a karşı tedavide kullanılan spesifik bir ilaç yoktur fakat diğer virüslerin tedavisinde kullanılan ilaçlar burada da denenmektedir. Özellikle HIV virüsüyle ortak genetik yapısı olduğu için anti-HIV ilaçlar, anti-viral ilaçlar ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanılarak semptomlar hafifletilmeye çalışılmakta. Hastalara bakteriyel enfeksiyonlardan korumak için antibiyotiklerde verilebilmekte. Bunların dışında oksijen desteği, sıvı elektrolit desteği ve solunumsal destek gibi semptomları iyileştiren tedavilerde uygulanmaktadır.

Yeni koronavirüsün tanısı için laboratuvar ortamında test yapılması gereklidir. Covid-19 virüsünun kesin tanısı için PCR testi gerekir. Olası vaka tanımına uyan kişilerden alınabilecek boğaz sürüntüsü, balgam gibi örnekler üzerinde virüsün genetik materyalinin tespit edilmesi ile tanı konmaktadır.


Sevdiklerimizi ve kendimizi virüsün bulaşından korumak için sosyal mesafeye, hijyenimize ve maske kullanmaya özen gösterelim.


Tuğba Uzuner

152 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page